24
н

MONREALОт 2008 г. през летните месеци тройният световен шампион при мастърите и президент на ПК „СПРИНТ” (Сф) Красимир Захов управлява открит спортен комплекс, който се намира на 10 км от столицата на САЩ – Вашингтон.

Базата се състой от 2 басейна, тенис кортове, баскетболно игрище и съвсем естествено за американските стандарти поддържа и плувен отбор.

В отбора членуват 150 плувци на възраст от 6 до 18-годишни.

Захов е човекът, който се грижи ежедневно и за подобряването на техниката на плувците, както и на компонентите старт, обръщане, финиширане.

Както всеки отбор и „Ураганите” си имат своята звезда, с която се гордеят. Това е Макс Круз. Той е 13-годишен, но вече има на сметката си няколко рекорда регистрирани в областна лига NVSL (в лигата членуват 14 000 плувци).

Макс, както всеки талантлив състезател мечтае да спечели медал на олимпийските игри.

Коментарът на Захов:

„Лигата провежда състезания през лятото, защото отборите са любителски и тренират за здраве и удоволствие през ваканционните месеци. Но това е напълно достатъчно талантливите деца да бъдат забелязани и насочени към сериозни занимания целогодишно. Този подход е разпространен почти навсякъде в САЩ”, коментира Захов пред Първи български плувен сайт.

„Макс Круз е типичен пример. Макар и малко закъснял, той вече се оглежда за сериозни тренировки. Тази година в програмата на Макс добавихме и видеозапис (под вода и над вода) и това ни помогна да изчистим няколко малки грешки, които му позволиха да слезе под 27 секунди”, допълва бившият държавен шампион и рекордьор в бруста.

Неговите времена с 2-3 тренировки седмично са през 2014 г. (12-годишен) 50 м бътерфлай – 28.53сек, през този сезон (13-годишен) – 26.97сек.

„Мах притежава всички качества да стане плувец от световна величина. Радвам се, че успях да го убедя, че пътят до Токио 2020 и големите постижения минава задължително и през подобряване на неговата издръжливост.”

Източник

Comments are closed.