11
а
Димитър Виденов с президента на Българска мастърс федерация Здравка Йорданова на игрите в Сидни през 2009 г.

„Време беше да припомним на канадците къде се раждат шампионите – в България!” .

Така коментира президентът на Българската мастърс федерация Здравка Йорданова пред Първи български плувен сайт представянето на Красимир Захов и Димитър Виденов на 15-ото световно първенство за ветерани в „сините” спортове, което се състоя в Монреал.

Красимир Захов записа златен хеттрик в бруста (50, 100 и 200 м) във възраст 35-39 години.

Постижението му е безпрецедентно за родните плувни стандарти.Стартът на маратона е даден. Снимки Дарина Додова

В последния ден на шампионата, в същата категория, Димитър Виденов записа второ влизане в топ 10 – на маратона от 3 км, състоял се на гребния канал. (Още чакаме резултатите).
Така състезаващият се треньор на ПК „Люлин” взе втори медал, организаторите награждават до десето място.

Преди това 39-годишният Виденов стана 10-и на 800 м св. стил.

Виденов позира с медала си за 10-ото си място на 800 м св. стил

На 400 м св. стил, който плува в същия ден с маратона, треньорът на държавния шампион в бруста – Лъчезар Шумков, стана 13-и с време 4:46,17 мин.

Световен шампион в дисциплината е руснакът Андрей Ромашкин 4:21,42.

На 200 м бътерфлай многократният победител в Босфорския маратон стана 11-и, а на 100 м бътерфлай 31-и.

Виденов е финиширал на 400 м св. стил, а следващата серия вече лети като на щафета.
Страхотна организация, не се губи време!

„Страхотно! Радвам се, че успехите на българските ветерани продължават да се множат. Още когато разбрах, че световното по плуване ще бъде в Монреал, имах предчувствие, че ще ни се случат добри неща.

След олимпийската ми титла през 1976 г. (на двойка скул Здравка Йорданова заедно със Светла Оцетова носят първата ни олимпийска титла в гребането, а и при дамите изобщо – б. а.) за първи път се върнах отново на гребния канал в Монреал през 2010-а и с удоволствие видях, че там и сега имат респект към българските победи!”, допълни Йорданова.

Красимир Захов (на заден план) и Димитър Виденов мъкнат багажа със спомени и отличия

Президентът на Българската мастърс федерация беше заедно с Виденов на Олимпийските игри за ветерани в Сидни през 2009 г., където бившият национал и държавен шампион на 200 м бътерфлай взе няколко отличия.
Самият плувец, който работи като спасител в Спортно-оздравителен комплекс „Лозенец”, останал изумен от шанса да види отблизо две от любимите си траш метъл групи, непосредствено преди маратона.

Преди последния състезателе ден той чул Metallica, донапомпал се със законодателите в тежката музика Slayer.

И двете банди били сред водещите на метъл фестивала в Монреал.

Квартетите забиха няколко пъти и у нас, а през 2010 година излязоха и на една сцена заедно с Anthrax и  Megadeth – на Националния стадион „Васил Левски”.

„Ставал съм световен шампион, вземал съм медали и от олимпийските игри за ветерани, на два пъти. Така, че не съжалявам, че не стъпих на почетната стълбичка.

На подобен форум всички са много добре подготвени, просто по цял свят във водещите плувни сили мастърите поддържат формата си и можеш да останеш изумен от постиженията на 50-60-годишни участници”, коментира световният шампион за ветерани в маратона от Крайстчърч (Нова Зеландия) 2002 г. Димитър Виденов.

Той спести факта, че пропусна близо 2 седмици тренировки по здравословни проблеми и свали почти 5 кг от личното си тегло.

Comments are closed.