10
а

Поради огромен интерес към представянето на Красимир Захов и Димитър Виденов на световното за ветерани в Монреал медията на плувците предлага на своите читатели разкази от първа ръка на наши там – Дарина Додова – бивша плувкиня от ЦСКА и Ангел Стоев. В Монреал Краси Захов постигна изумителен успех, невиждан досега в 91-годишната история на българското спортно плуване – той стана трикратен световен шампион на 50, 100 и 200 м бруст във възрастова група 35-39-годишни.

Двамата титани – Димитър Виденов (вляво) и Красимир Захов
Двама титани на българското плуване


Ангел Стоев
През настоящата седмица в Монреал (Канада) се провежда 15-то световно първенство по плувни спортове за ветерани (над 25-годишни). Искам да ви разкажа за Красимир Захов и Димитър Виденов – силни, достойни, хубави хора, мъже и българи. Дойдоха, плуваха, взеха си медалите и след няколко дни ще се приберат в България. Сами са си организирали участието, визите, престоя тук. Сами си финансират всичко.
Първенството няма награден фонд. Както се казва – плува се за слава! Представянето и на двамата е повече от достойно. Краси взе три златни медала, Митко остана без подиум, но в дисциплините, в които участваше е в Топ 10.
Тълпи от ветерани са в Монреал, като по същото време се провежда и метъл концерт
Гледах отборите на Турция, на Хърватия – треньори, агитка, хора… А нашите сами си ходят от дисциплина на дисциплина. Скачат, дават всичко от себе си, излизат и продължават напред. Около тях няма журналисти, водещи, публика…
Дари Додова (съпругата ми) беше единственият фоторепортер и журналист (любител) отбелязващ участието на нашите момчета. И в същото време и единствената агитка. Само в последните две участия на Митко имаше още двама в агитката на нашите – аз и още един българин – Илко. Скромна работа. Но усмивката, която озари лицето на Митко, преди старта на 3000 м, чувайки на роден език: „Давай Митко!“ е достатъчна да ми подскаже какво значат няколко думички в точния момент… Не е толкова трудно да се подкрепяме и да си помагаме. Да бъдем достойни хора и българи, където и да сме.
Краси Захов пише историята – трикратен световен шампион!
Гордо ми е от успехите, които постигнаха. И ми е тъжно, гледайки как след достойното си представяне си получават някак самотно медалите. Около тях пълно с хора, но чужди хора. Не забелязващи ги, не подкрепящи ги. Говорейки на някакви други езици… Гледайки това множество от хора и измежду тях, успелите наши момчета, България ми заприлича на държавата на индивидуалистите. Всеки си е сам достатъчен на себе си. Сам успява или не успява, сам си се оправя или не се оправя…
А колко хубаво и просто е казано: споделената радост е двойна радост, споделената мъка – половин мъка. Следващите няколко снимки са кратък фоторазказ на атмосферата от споделените прекрасни мигове с тези титани на българското плуване! Благодаря ви от сърце – на участващите и на всички, които по някакъв начин ще се почувстват малко по-щастливи от разглеждането на споделените снимки.
Красимир Захов и Димитър Виденов – достойни за възхищение и подражание българи


 
Дарина Додова
Преди старта на 3 км в открити води
Днес присъствах за втори ден на световното по плувни спортове за ветерани в Монтреал (Канада). Със сигурност мога да кажа, че организацията на събитието беше много добра.
Като пример, ще ви дам днешното участие на нашия голям спортист и треньор Димитър Виденов, в дистанцията 3 км открити води, която се проведе в т.нар. „Олимпийски канал“. Въпреки безбройният, поне за мен, брой участници, неговият старт се осъществи точно в предвидения час в програмата. Имах чувството, че присъствам на безкрайна щафета от тълпи участници максимално добре организирани.
Личните ми контакти с Красимир Захов и Димитър Виденов ми доставиха истинска радост. Удоволствие беше да се запозная с тези двама достойни за възхищение и подражание българи.
Много ме впечатли и даже изуми фактът, че и двамата са се самоподготвяли, самоспонсорирали и организирали всичко за участието си тук. Случих се в близост с турски, сръбски и хърватски отбори, и ми се стори, че там всичко е целенасочено и щедро спонсорирано. Имаха си треньори, по няколко ветерани и дори т.нар. „supporters“ – поддръжници, както Иван Цанов пък ги нарича популярно „викачи“. Та те  вероятно организират или по някакъв начин помагат на плувците в отбора. Тъжно е да видиш как българският велик талант и ген е като в „трета глуха“.
 Българската агитка – Дарина Додова и Илко Димов

Comments are closed.