09
а

Красимир Захов позира с трите си златни отличия в стил „Юсеин Болт”. Снимки: Дарина Додова, бивша състезателка по плуване в ЦСКА. 

Красимир Захов влезе влезе в историята на българското плуване като първият троен световен шампион за ветерани, при това записал хеттрика на един шампионат.

В последния си старт от първенството в Монреал (Канада) представящият „Левски” българин триумфира на 200 м бруст във възраст (35-39 години)  с време 2:22,80 мин.

При това със солиден аванс от 3 секунди пред подгласника си от Бразилия Родриго Барди – 2:25,97.Захов е взел аванс още от старта

Любопитното е, че с този си резултат 36-годишният Захов ставаше трети на държавния шампионат.

В София бронза грабна роденият през 1995 г. състезател на „Левски“ Стефан Попов – 2:24,77.

В Монреал преди това президентът на ПК „СПРИНТ” се позлати на 50 и 100 м бруст в басейна на комплекса „Parc Jean-Drapeau Aquatic Complex”, позициониран на красивия остров „Света Елена”.

„Доволен съм от резултата на 200 м бруст. Всъщност постижението ми е на 1,7 секунди от личното ми постижение.

Много ми се искаше да имам съперник на около 2,21 мин. и да се издърпаме малко един друг”, коментира Захов пред Първи български плувен сайт.

Сливналията, който е участник на олимпийските игри в Сидни 2000 година, подчерта, че  подготовката му през сезона била насочена към 100 м бруст.


Заедно с другия ни състезател на световното първенство в Монреал – Димитър Виденов, и авторката на снимките Дарина Додова

„Резултатът ми беше предварително планиран и много много желан.

За последните 10 дни преди световното първенство, визуализирайки, 10 пъти изплувах дистанцията с точния брой загребвания 17-21, точно за малко под 1:05 мин.

Изключително щастливи съм, че това плуване се получи, както бе планирано.
Да станеш световен шампион е много приятно изживяване, но когато извоюваш победата с най-добро лично постижение въобще през цялата ти кариера 1.04,97 а си на 36 години, е тогава разбираш, че си направил нещо специално.
Точно преди 10 години регистрирах лично постижение 1:05,09 мин. в последната квалификация за олимпийските игри – Атина 2004, но за съжаление не можах да се класирам за 7 стотни.

Тогава и прекратих кариерата си. Остана горчивина в сърцето ми.

Създадох семейство, успешен бизнесмен съм, но 10 години чувствах, че оставих нещо недовършено.
Сега вече задачата е изпълнена и удовлетворението е двойно. Експериментът „Захов 10 години по късно” го приемам за изключително успешен.
Пожелавам на всички, които вярват, че няма невъзможни неща, да си направят план, да работят здраво и да не спират да преследват мечтите си”, допълни пред ПБПС роденият на 2 декември 1978 г. Захов.
Плуването на Димитър Виденов
Другият ни представител – Димитър Виденов, остана на позиция от Топ10 на света, класирайки се 11-и на 200 м бътерфлай в същата възрастова категория (35-39).
Състезаващият се на 39-годишен треньор на ПК „Люлин” регистрира 2:30,46 мин.
Първенец на планетата за възрастта е италианецът Роберто Фарма (37 г.) – 2:13,98 мин.

Днес Виденов ще плува последните си две дисциплини – 400 м св. стил, а преди това скача на маратона от 3,5 км, който ще бъде на гребния канал.

Плуването в открити води е голямата надежда за отличие на световния шампион за ветерани от Крайстчърч (Нова Зеландия) през 2002 г.

Резултати

            За автора на снимките Дарина Додова
Дарина Додова е бивша състезателка на ЦСКА и възпитаничка на Николай Павлов. Беше специалистка в кроуловия спринт, има на сметката си рекорд от 1989 г. на 50 св. стил в 25-метров  басейн (29,1 сек.) за 12-годишни и на 50-метров басейн – 29,33(1989).
Всъщност човекът, който я е открил за плуването (както и други надежди от столичния квартал „Надежда”) е съпругата на титана в дългите плувания Васко Стоянов – Поли Стоянова.

Додова, която ог години живее в Монреал и работи като оперативен счетоводител, е изключително впечатлена от представянето на Захов и Виденов, с които се познава от деца, а с Краси дори бяха съотборници в ЦСКА.

Краси постоянно ходеше около басейна с  един лист. Това е дневният му план преди старта. Всичко е планирал до последната минута. Това бе формулата за успеха на Краси”, коментира пред ПБПС Додова. 
Първи български плувен сайт благодари на Дарина за съдействието и инициативата, която е пример за цялата общност на плувните спортове.
Хвала, Дари!

Comments are closed.